Copyright © Mern-by.dk

Historien  om  Nedermarken  3
Tegning af Ellen Valentin

Pernille Hauballe og Jens Hansen har Væver Hansens sted på Nedermarken 3 i Mern.

Væver Hans Hansen var den eneste af bondestand, der blev valgt ind i den grundlovgivende forsamling i 1848.

I 1814 havde Hans Rasmussen bygget sig et hus på den tildelte jordlod matr. 10 b. på Mern Nedermark. Han var fæster under Lilliendal. I 1822 overtages fæstet af Peder Rasmussen, der blev svigerfar til Hans Hansen, der blev gift med Peders datter Ane Kirstine. Hans Hansen flyttede ind hos dem med sin væv. Han var uddannet som væver på Køng Fabrik.

Han var en god ven af præsten Peder Rørdam, indtil han stillede op til valget til den grundlovgivende forsamling på Præstø Torv i 1848, hvor Peder Rørdam ledede valghandlingen. Peder Rørdam udråbte først den lærde professor Clausen som vinder; men da valget var foregået ved håndsoprækning og ikke stemte overens med virkeligheden, forlangte Hans Hansen omvalg. Det viste sig også, at han næsten havde fået dobbelt så mange stemmer som professoren.

Hermed var venskabet mellem præsten og væveren slut. Desværre endte det med, at Hans Hansen blev udsat for en smædekampagne, og han måtte trække sig fra den grundlovgivende forsamling. Herefter valgtes N. F. S. Grundtvig, Peder Rørdams svoger i stedet.

I 1856 døde Peder Rasmussen, enken fortsatte fæstet til 1857. Hans Hansen overtog derefter fæstet. Han blev anklaget for giftmord på sin svigermor; men hun levede i bedste velgående om end lidt senil,og Hans Hansen blev for 3. gang erklæret: ”Fri for tiltale”.

Han mistede sin kone Ane Kirstine før hans svigermor døde. Han blev gift med Maren, som ved hans død blev gift med Ole Rasmussen, der fortsatte som fæster til denne døde i 1888. Enken fortsatte fæstet til 1910, da Jens Pedersen og Caroline (muligvis Hans Hansens datter) køber det.

I 1948 køber Arne Nielsen stedet; men da han køber gård på Møn, overtager parcellist Emil Jørgensen og hans kone Laura. De sælger til Maren og Thomas Nielsen i 1961 Thomas stammer fra Møllevang og har været mejerist i Canada m. m.. Da de overtager Møllevang i 1968, sælger de til tidligere chauffør på Oremandsgård Enevold Rudbæk og søsteren Olga.

I 1998 rejses en mindesten ved ejendommen for Hans Hansen. Der har tidligere været rejst en tilsvarende på Mern Kirkegård længe efter, at hans grav var sløjfet.

Til nytår 1991 køber Pernille Hauballe og Jens Hansen huset. Jorden er solgt fra.. I 1798 døde møllerens kone på Mern Vandmølle, det nuværende rensningsanlæg, få hundrede meter derfra. Hun døde barnløs, og hun hed Ane Pouline Hauballe. Det varede mere end hundrede år før der igen kom en Hauballe til egnen fra Jylland. Men nu er der flere.

Pernille Hauballe er født i 1971 på det gamle mejeri i Mern, som datter af tømrermester Arly Hauballe og Jutta Jensen. Jens Axel Sønderup Hansen er født i 1959 på det nuværende militærområde Kulsbjerg, som søn af parcell. Jørgen Hegelund og Annalise Sønderup Hansen.

Pernille og Jens fik i 1992 sønnen Rasmus og i 1996 datteren Mathilde. Pernille arbejder på et opholdssted og Jens er selvstændig smed, og de har tilbagekøbt 1 ha.jord.

Historien er skrevet af Vagn B. Nielsen med Lilliendals afgiftsprotokol og Thomas Nielsen som kilde.

Historien har stået i Landbrugs-Nyt.