Copyright © Mern-by.dk

Historien  om  Østergaard
Tegning af Ellen Valentin

Østergård i Ørslev ejes af Niels Blumensaadt. Den har matr. Nr. 7 og ligger på Ørslevvej 141.
I 1688-matriklen havde den gård nr. 25 med visse tillæg. En person, der har sat sit præg på gård nr. 25 er Margrethe Jørgensdatter, der døde på gården i 1807, 75 år gammel.

Hun var gift med 3 gårdmænd på eller ved gården. Den første Jens Laursen fik halvdelen af gården i 1722, som en halvgård, efter sin mor, der sandsynligvis havde været gift med Rasmus Jensen. Den anden halvdel fæstede han i 1734 efter Jacob Jensen. Hans kone Birthe døde i 1752, og han fik en ung kone Margrethe Jørgensdatter i 1753.

Da Jens Laursen døde i 1756 blev Margrethe først gift med Hans Hansen Krog i 1756 og med Søren Hansen Krog i 1764. De havde med hende fæstet gården, selv om der kan være sket lidt ændringer, da jord fra den nærliggende skovridergård, blev delt ud til 4 husmandssteder plus, der blev delt lidt ekstra jord til de nærliggende gårde bl.a. Østergård og Dyssegård.

Ørslev var en stor landsby. Den bestod af 35 gårde, enkelte perioder måske endnu flere, da der var en del halvgårde. Bønderne havde allerede påbegyndt rebning/udskiftning i 1760, hvor man indledningsvis nedlagde nogle halvgårde. Der var kun 5 firelængede gårde i Ørslev. De andre var både 1, 2 og 3- længede. Østergård var den største i 1768 på 55 fag. Der var 11 heste og 1 ko på gården. Udsædsmængden var på 20 tønder ligesom på de fleste af helgårdene. Resten var græs og brak.

I 1710 da Rasmus Jensen var på gården var det 1/8 gård på 4 tønderland med 2 længer. Der var 6 heste, 2 køer, 9 grise og 18 får. Det var den største fårebesætning i Ørslev. Han var ret velhavende; men havde tilsyneladende ikke noget stuehus. I 1719 havde han fæstet en halvgård mere nr. 28.

Udskiftningen

Selvom udskiftningen var påbegyndt i 1760 med nedlæggelse af halvgårde gik det ikke så stærkt; men i 1782 barslede landinspektør Steuben med en delvis udskiftning med udflytning af 8 gårde i en ¾ ring om Ørslev. Ved samme lejlighed blev de øvrige gårde i byen delt i Østre Ørslev med 12 gårde og Vestre Ørslev med 13 gårde, samt Annexgården, der hørte under præstekaldet i Udby og dermed Johan Grundtvig.

Ved auktionen på Vordingborg Ryttergods i 1774 kom Ørslev til at høre under Iselingen Gods. I 1782 var baron Iseling død. Iselingen var nu overtaget af svigersønnen Grev Rantzow. Han opholdt sig for det meste i København. Han havde kun 12 dage på Iselingen, så nu skulle det pludselig gå stærkt; men det kom på plads, også hvor hovedvej 2 skulle gå, selv om arbejdet med den først kom i gang 24 år senere, og der gik yderligere 24 år inden den blev færdig helt til Køge. Men der var ikke taget hensyn til bonitering. Det gav anledning til en del utilfredshed. Det var også meningen, at de 2 byer skulle opdeles i hver en 9-marksdrift efter Holstensk mønster; men det blev aldrig realiseret.

Til gengæld kom den store udskiftning i gang i 1798 ved landinspektør Grønvold. Her blev yderligere 6 gårde flyttet ud, samt resten af skovridergårdens jord flyttet ud til husmandssteder på Ørslev Mark. Det var imidlertid uden Grev Rantzow. Han var blevet skilt fra Baronesse Marie Iseling. På hendes vegne tog Inspektør Schydtz fra Rosenfeldt initiativ til at alle bønderne blev indkaldt til åstedsmøde i 1798. Udskiftning og efterfølgende udflytning blev foretaget. Østergård blev dog liggende inde i byen lige over for kirken.

Krogfamilien

Søren Hansen Krog og Margrethe Jørgensdatter havde den til 1800. Så overtog sønnen Hans Sørensen Krog den. Han døde imidlertid allerede i 1816 43 år gammel; men enken Maren Pedersdatter, der var datter af Peder Jensen Spillemand på Eskebjerggården (Adamsminde) i Tolstrup, overdrog fæstet til hendes søn Peder Hansen, der blev gift og kunne overtage fæstet i 1834.

Han døde i 1862 og Enken Ane Cathrine fik arvefæsteskøde på gården i 1866, og hun afløste arvefæstet og fik selvejerskøde på den i 1868. De havde imidlertid ikke selv fået nogen børn; men Ane Cathrine, der var af Stagefamilie fra Bakkebølle havde en niece derfra som plejedatter. Det var hende og hendes mand, Peter Larsen, der er søn fra Ellerød og også var nevø fra Østergård, der købte denne i 1873. Ane Cathrine var på aftægt på gården til hun døde i 1892. Der er 3 indgangsdøre til stuehuset. Den 3. har sikkert været Ane Cathrines entre.

Brand og udflytning

I 1881 brændte Østergård, samt nabogården Dyssegård. På Dyssegård indebrændte karlen. Den gamle gård lå på Ørslevvej 137-139. Begge gårdene blev flyttet ud på marken fra byen. I 1916 overtog Harald Larsen gården efter faderen. Han havde været forpagter et stykke tid, før han overtog den. Harald Larsen var folketingskandidat for Venstre i Vordingborgkredsen i en del år; men opnåede ikke valg.

På Østergård kom der i 1952 igen en Peter Larsen, der var søn af Harald Larsen. Han havde inden da haft Østergård i Øen Smidstrup i Jungshoved. Peter Larsen var vurderingsinspektør for Kreditforeningen Danmark.

Han solgte i 1979 Østergård til Elsebeth og Niels Dehn Hansen, der i forvejen havde nabogården Rørbækgård. De solgte bygningerne til Rørbæk og flyttede hen på Østergård. Efterfølgende blev tilkøbt 49 ha fra Dyssegård, Søndervang, Rynkebjerg og Nørregård.

Elsebeth var økonomaassistent og de har børnene Carsten, der er i politiet og bor i Charlottenlund, og datteren Helle, der er pædagog og bor i Ørslev. I 2007 solgte de til Torben Poulsen. På det tidspunkt hørte der 93 ha til den.

Torben P., der bor på Kirkebjerggård, beholdt de 88 ha og solgte bygningerne med 5 ha til Niels Blumensaadt i november 2007. Gården gennemgik en større renovering. Der blev etableret hestepension med 10 hestebokse til udlejning, med dertil hørende indendørs og udendørs ridebane. De 5 ha som hører til gården anvendes til 5 hestefolde og en sygefold.

Niels Blumensaadt er ansat som inspektør på Rosenfeldt Gods, og i 2010 blev han gift med afdelingssygeplejerske Karin Rohde. Niels og Karin har tilsammen fem børn.

Historien er skrevet af Vagn Boberg Nielsen med Holger Munks notater og F. Vestergårds bog om Ørslev som kilde.

Historien har stået i Landbrugs-Nyt